eva-horvath.blogspot.com

Powered By Blogger

2012. április 26., csütörtök

Zsarnokosság

Zsarnok, amikor ilyen jelzőket használunk valakire, akkor arról az emberről nagyon rossz tulajdonságok jutnak az eszünkbe. Először is eszünkbe jut, hogy a történelemben hány és hány ilyen ember ártott már az emberiségnek. Alig van azonban olyan ember, akinek az életét ne keserítenék meg a zsarnok emberek. Legyen szó itt főnökről,férjről. szülőről, gyerekről. A zsarnoki szerepben mindig alá-fölé rendeltségi viszony figyelhető meg. Az attól függ, hogy ki zsarol kit. Főnök a beosztottat, férj a feleséget, gyerek a szülőt, és folytathatnák a sort.

A zsarnokosság én úgy vélem, hogy azon emberekre a legjellemzőbb, akik valamilyen módon nagyon kiszeretnének emelkedni az adott élethelyzetükből, de semmit nem tesznek a változások véget. Inkább azzal szeretnének kitűnni, hogy kemény, bosszúálló, erőszakos viselkedéssel reagálnak mások viselkedésére, megnyilvánulásaira. És még egy fontos szempont. Ezek az emberek egész életükben az isten szerepet játsszák. Valójában ők sérthetetlennek, és hibátlannak érzik magukat. Csak az a jó, tökéletes, szép, amit ők állítanak a saját elképzeléseikről, életvitelükről. Ugye az istenek tökéletesek! Az ember pedig nem, mert tele van jóval és rosszal egyaránt. De ezt sokan fel sem ismerik, nem hogy elfogadnák. Az ilyen emberek zsarnoki viselkedésétől sokat szenved a környezete, akár otthon, akár a munkahelyén. A zsarnokoskodó embert nem a lelke irányítja,hanem az egója. Az egó pedig minden bajnak a forrása.

A zsarnokosság megnyilvánulásainak is több formája létezik, a legenyhébbtől, a legdrasztikusabbig. A házasságokban is jelen van mindkét verzió. Általában az enyhébb megnyilvánulása fel sem tűnik annyira a házastárs másik felének, mármint nőnek, mert azt természetesnek veszi, hiszen otthon is ezt látta a szüleitől. De belül tudja, érzi, hogy neki valami nem jó. Egy kapcsolatban már az is szörnyű érzés, amikor az egyik fél bármi téren felül akar kerekedni a másikon. És ő akar lenni uralkodó, zsarnok, diktátor. Ám elmondható, hogy a nők sem kivételek a zsarnokosság alól. Ez általában akkor figyelhető meg, amikor egy nő kitör a hétköznapi monotonitásából. Vagy előléptetik a munkahelyén vagy vezető beosztásba kerül. Az otthon "elnyomott" feleség egyszer csak középpontba kerül, és ő uralhat másokat, bármi áron is. Ez egy nagy "kielégülés" a számára, és egy örömforrás is egyben. Volt részem megtapasztalni ezeket másfél évtized alatt, amíg egy zsarnok nő volt a főnököm.

A cégnél, ahol korábban dolgoztam úgy kb 30 főt foglalkoztatott. Többsége nő volt az ott dolgozóknak, és csak 3-4 férfi munkaerő volt. A főnök, mint már említettem, szintén nő volt, és mellesleg egy zsarnok. A kisugárzása, megjelenése, viselkedés mint ezt támasztotta alá. Nagyon beletudott túrni az emberek lelkivilágába. Értett hozzá, hogyan kell másokba beledöfni a kést. Nem volt népszerű ember, sőt a háta mögött egyenesen utálták. Amikor reggelente vagy kora délután "vizitet" tartott, már a cipőkopogásától is gyomorremegést kapott az ember. Egy zsarnokkal pedig senki sem mert szembefordulni. én még húszas éveimben jártam az idő tájt, és tapasztalatlan voltam. Mostani gondolkodásommal már sok mindent másképpen tennék. Egy ilyen "vizites" szituációt úgy kell elképzelni, mint amikor a macska rácsap egy egércsapatra. Belépett az ajtón, és mindenki szalad a szél rózsa minden irányában. Otthon azonban más volt a helyzete, mert a férj volt a főnök. És mennyivel könnyebb volt neki harminc nő felett uralkodni, zsarnokoskodni. és megmutatni, hogy ki az "úr" a háznál. Azóta már tudom, hogy neki is a belső lelkivilága nem volt rendbe és ki akart törni. De gyáva volt bármit is megtenni. Egy zsarnok főnök pedig a viselkedésével emberek lelkivilágát töri össze.

Van azonban egy másik eset is, amikor valaki egy egyszerű munkásból válik főnökké. Ez egy durva dolog. Mert egyszerűen istennek, mindenhatónak fogja magát érezni. A nőknél ez különösen jól érzékelhető. Gyakran hangoztatnak ilyenfajta kijelentéseket: "Én vagyok a főnök." Zsarnoksággal az ember csak maga ellen fordítja a környezetét, családját, barátait. Nem egyszerűbb lenne egy normális emberi hangot, viselkedést megütni, mint egy zsarnok, agresszív állatként viselkedni. Nem attól lesz bárki is tökéletes, példamutató, hogy durván, lekezelően, belegázol a másik lelkébe. Pontosan az ellenkezője miatt. Amikor megértő. odafigyelő, lojális, megbízható ember lesz.

Nincsenek megjegyzések: